15,3% е средногодишната инфлация за декември 2022 г., според Националния статистически институт.

...
15,3% е средногодишната инфлация за декември 2022 г., според Националния статистически институт.
Коментари Харесай

Защо цените продължават да се покачват?

15,3% е средногодишната инфлация за декември 2022 година, съгласно Националния статистически институт. Най-голям е растежът при краставиците и яйцата, като яйцата за последната година са поскъпнали със 76%. Има ли разминаване в цените сред производители и търговци – вижте в инспекцията на Анелия Джамбазка.

Цената на яйцата в България, е на път да доближи стойностите в Европейския съюз, сочат данните на Държавната комисия на стоковите тържища и борсите. От 0,19 лева за цена на едро през 2021 година, до 0,40 лева при започване на тази година. Освен крайната цена в магазина, растеж има и в разноските за произвеждане, сподели за Euronews Bulgaria Ивайло Гълъбов от Съюза на птицевъдите.

" През последната година фактически нарастнаха. В Европейски Съюз за година са поскъпнали с 67%, а в България със 76% ", разяснява Гълъбов.

Според Сдружението за съвременна търговия и различен фактор повлиява цената на яйцата, а точно птичия грип в някои страни, който нанася загуби за сектора.

" Данък добавена стойност би трябвало да бъде по цялата верига ", уверен е Богомил Николов от Българска национална асоциация „ Активни консуматори “.

" Потребителите в Полша заплащат 3% Данък добавена стойност, а в Германия 9% ", показва Ивайло Гълъбов.

Според сектора на птицевъдите подозрение за операция в крайната цена на яйцата не може да има:
Немислим е картел сред питателните вериги... Ние сме обезпокоени от повишаването, тъй като нашият бизнес печели от оборот, а не от цена.
Ивайло Гълъбов – ръководител на УС на Съюза на птицевъдите в България

Според данните на Националния статистически институт краставиците са поскъпнали с 26% през декември. С над 3% са се нараснали артикули като лук и газирани питиета, а с сред 2% и 3% са поскъпнали месото, прясното мляко и маргарина. Поскъпват също картофи, праз, сирене и самун „ Добруджа “. Според „ Активни консуматори “, хората мъчно ще се оправят с инфлацията, в случай че приходите им не бъдат увеличени.

 
Индексиране на приходите по отношение на инфлацията.
Богомил Николов - Българска национална асоциация „ Активни консуматори “

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР